Duidelijk schrijven doe je zo


Tekst geschreven, even de automatische stijlcontrole erover en klaar. Afgaande op de teksten die je soms voor je krijgt, gaan sommige mensen nog altijd zo te werk. Niets mis mee, natuurlijk. Tenzij je graag een duidelijke en leesbare tekst wilt schrijven. Of als je de autocontrole van Word goed op waarde weet te schatten.

Hulpmiddelen om duidelijke teksten te schrijven


1. Kies woorden die je lezer kent. Gebruik alleen vaktaal als je voor vakgenoten schrijft, schrijf anders in ‘gewone’ taal.


2. Zijn moeilijke woorden onmisbaar? Leg ze uit – in woorden die je lezer wél kent. Mensen houden van woorden waarmee ze vertrouwd zijn. Uitleg maakt moeilijke woorden vertrouwd.


3. Vage termen irriteren. Formuleer precies, zeg wat je bedoelt. Schrap de vaagmakers, zoals nogal, tamelijk, in principe, zeer, een beetje, mogelijk, een soort en enigszins.


4. Gebruik korte zinnen voor alles wat moet opvallen.


5. Gebruik lange zinnen voor uitwerkingen, gedetailleerde beschrijvingen, opsommingen en uitgebreide terzijdes.


6. Streef naar 1 gedachte per zin. Zo voorkom je dat je te veel informatie in 1 – lange – zin propt.


7. Kom snel ter zake. Ook in afzonderlijke zinnen. Begin je tekst niet met op basis van, met betrekking tot.


8. Gebruik alleen ontkenningen als het echt niet anders kan. Ontkenningen lezen lastiger dan positief geformuleerde zinnen.

Eigen kennis eerst

Een automatische stijlcontrole kan je natuurlijk op weg helpen, maar helaas ontdekken de programma’s niet alle fouten. Of het ‘ziet’ fouten die er niet zijn. Daarom mijn pleidooi voor vertrouwen op en uitbreiden van de eigen kennis. De menselijke stijlcontrole is nog altijd stukken beter.

Reageren? Mail of twitter

Comments are closed.