Hopeloze verlanglijst

‘Abandon hope’ was het advies dat ik kreeg tijdens een yoga-retreat deze zomer. Daar moest ik niet alleen even over nadenken; dat was slikken … hoop laten varen? Dat lijkt zo in te druisen tegen het idee dat hoop doet leven.

Verlangen zonder hopen

Maar inmiddels probeer ik me de gedachte eigen te maken. Niet meer hopen. Wel: verlangen of wensen. Maar niet met de hoop dat het verlangen of de wens gerealiseerd wordt, uitkomt. Dat is knap lastig. Daarom: een hopeloos verlanglijstje voor 2015.


1. frisse winterdagen
2. lege ruimte
3. raapsteeltjes vers van het land
4. diepgaande gesprekken aan de eettafel
5. nieuwe woonplek
6. eerste zonnestralen op mijn gezicht
7. rust in het hoofd
8. een glas whisky na een zware dag
9. acceptatie
10. nieuwe ontmoetingen
11. de zee

En tot slot dit:

Verlanglijstje

Geef mij Nescio en Tsjechov, oude boeken.
Geef mij na mijn zoveelste kale reis
iemand die mij twee haren uittrekt
en glimlachend zegt: je wordt grijs.
Geef mij alles en zeg: het is niets.

Geef mij niets en zeg: dat is alles.
Geef mij mezelf, geef mij jou.
Ik heb gezocht naar wist ik maar wat.
Geef mij nu eindelijk
wat ik altijd al had.

Herman de Coninck

Reageren? Mail of twitter

Comments are closed.