Februari, sprokkelmaand

 

Sprokkelen, wie doet dat nog?

Het sprokkelen van februari heeft niets te maken met sprokkelen als ‘het verzamelen van afgevallen takken en ander afvalhout in bos en veld’. Terwijl mij dat altijd zo logisch had geleken. In de winter is het koud en dan sprokkel je hout voor het vuur. Mis dus.

Het sprokkelen van deze maand heeft naar verluidt twee mogelijke achtergronden.
1. Het is ofwel een verwijzing naar de oude Germaanse vruchtbaarheidsfeesten. Februari werd aangemerkt als reinigingsmaand. De Romeinen vierden in deze periode reinigings- en vruchtbaarheidsfeesten in naam van de wolfsgod Lupercus.
2. Of de naam is afgeleid van het woord sporkelen, ‘springen’. Dan heeft het te maken met het eens in de vier jaar verspringen van de dagen, in het sprokkel- of schrikkeljaar.

Koud en nat

Met Waterman en Vissen als de sterrenbeelden van februari, is de term ‘februari regenmaand’ ook geen vreemde. Geen wonder dat we niet van februari houden. Het is vaak nog koud en de winter kan in vol ornaat losbarsten. Tegelijkertijd lengen de dagen en krijgen we het voorjaar in de bol. En dat duurt dan nog zo lang …

Laat maart maar komen!

Reageren? Mail of twitter

Comments are closed.