Januari, louwe maand

 

Louwmaand

Louwmaand – dat geeft een lekker gevoel in mijn mond. Het smaakt naar aangename lichte warmte, lauw, tegenover de (winterse) kou. Het smaakt naar Friesland, wijde wateren. Het smaakt naar ‘lou loenen’ (wie zegt dat nog?). Of juist niet, want die uitdrukking betekent: ‘niets, om te huilen.’

Looimaand

Waarschijnlijk is de louw van de januarimaand er langzaam ingeslopen en was het oorspronkelijk ‘looimaand’. In de wintermaand was de tijd van de binnenshuis’ activiteiten aangebroken. Na het oogsten en verwerken, nu het looien van de huiden. Maar wie looit er nog, de rechtgeaarde ambachtsman daargelaten? De gemiddelde Nederlander zal weinig met looien op hebben.

Wolfsmaand

Ook de januari als wolfsmaand zal op weinig instemming kunnen rekenen. Als midden in de winter de velden besneeuwd en bevroren zijn, komen de hongerige wolven naar de boerenerven om zich te goed te doen aan het vee. (Of aan – al dan niet met opzet – van de kar gevallen kinderen.) Nee, la at die wolven maar in Duitsland blijven.

IJsmaand

Laten we dit jaar inzetten op ‘januari – ijsmaand’. Het kan nog net. Nog tien dagen kans op koud weer met vorst en ijs. Anders blijft het zo’n maand van lou loenen.

Reageren? Mail of twitter

Comments are closed.