Icoon, boegbeeld of heilige?


Een boegbeeld is een steunpilaar, een sleutelfiguur, een coryfee als je wilt. Oorspronkelijk was het een beeld op de boeg van een schip om de opvarenden tegen zeemonsters te beschermen.

Een icoon is een geschilderde afbeelding van Christus of een heilige. Maar ook een persoon die een bepaalde periode of partij het ware belichaamt.

Heilig betekent zoveel als godswaardig, geestelijk volmaakt, verheven, onaantastbaar.

Overlijden Nelson Mandela

Alle drie de termen lees en hoor je vandaag bij het overlijden van Nelson Mandela. Ja, ook voor mij had deze man bijzonder waarde. In het lijstje ‘waar was je toen […]’ hoort ‘waar was je toen Nelson Mandela op vrije voeten kwam?’ 9 februari 1990 was ik bij een vriendin op verjaardagsvisite. Lang zal ze leven kreeg die avond een andere dimensie.

Waar was je toen …

Heeft Nelson Mandela als boegbeeld zijn volk beschermd tegen (zee)monsters? Vertegenwoordigt hij als icoon het einde van de apartheid? Of is hij als heilige geestelijk volmaakt en onaantastbaar? Ik hoop dat het bij de eerste 2 betekenissen blijft – dat is al meer dan menig mens in zijn leven kan waarmaken.

Voor mij is Mandela het ultieme voorbeeld van iemand die over zijn eigen schaduw heen kan springen. Waar ik was toen Nelson Mandela overleed? Ik vierde mijn verjaardag.

Reageren? Mail of twitter

Comments are closed.