December haiku


Wintermaand, kerstmaand of donkeremaand. De laatste 2 kloppen, over de eerste kun je discussiëren. Het zijn alleen de puristen nog die zeggen dat december grotendeels in de herfst ligt. Ook als je naar het weer kijkt, klopt dat meestal wel. De echte kou begint vaak pas in januari.

December wintermaand?

Van de drie spreekt donkeremaand mij het meeste aan. Hoewel het voor mijn gevoel in november donkerder is, is deze maand natuurlijk echt die van de korte dagen. 21 december is de kortste dag. Toch is het niet de dag waarop de zon het laatste opkomt en het vroegste ondergaat. Voor het eerste moeten we wachten tot 1 januari. Het tweede hebben we al achter de rug: vanaf 13 december gaat de zon al weer iedere dag ietsje later onder.

December haiku

Ter afsluiting van het jaar van maandnamen, een haiku over december.

Op de kortste dag
droom je het allerlangste
van zomergeluk

In het witte land
zijn knoppen hard aan het werk
leven in de maak

Vogels in de tuin
verlangend naar een warm nest
het licht, het licht komt!

Reageren? Mail of twitter

Comments are closed.