November slachtmaand


Wat moet ik als vegetariër nou met de november, slachtmaand? Ik snap het wel: na het oogsten van groenten en fruit en alles inmaken om voor de winter een voorraad aan te leggen, is het tijd voor de worstmakerij.

Met een vage hoop dat het woord ook een totaal andere, vrolijker stemmende, betekenis had, toch maar even wat uitzoekwerk.

Opbrengst: slachten =

  1. vee doden;
  2. bijen in de korf doden voor het uithalen van de honing;
  3. wreed doden, in grote menigte neersabelen.

Tsja, dat biedt niet veel soelaas.

Dit zal ook verklaren waarom ik al sinds mijn kindertijd een hekel aan november heb. En ik maar denken dat het lag aan het korten van de dagen, het gebrek aan licht, de toenemende kou en nattigheid. Nee, het vleesloos door het leven gaan zat er waarschijnlijk al vroeg in.

Maar dan lees ik: Wie houdt van wind, november bemint. Dat zet alles weer op losse schroeven. Wind, waaien, dwarrelen, vervliegen, onstuimig, leven = dat alles is dus ook november. Genieten!

Reageren? Mail of twitter

Comments are closed.