Oktober, wijnmaand


 

Goed wijnjaar

Waarom oktober de wijnmaand is laat zich raden. Het is de maand waarin van oudsher de wijn wordt gemaakt. Als ik de berichten mag geloven, is 2013 een goed wijnjaar. Althans, voor de Nederlandse wijnbouwers. Een koud voorjaar, maar een warme, droge en zonnig zomer. Volgens kenners een voorbode voor uitstekende wijnen. Een mooi vooruitzicht.

Zomer of herfst?

Maar oktober is meer. Hij staat namelijk ook bekend als ‘aarselmaand’. Vanwege de aarzeling tussen herfst en winter. Huhh! Deze week lijkt het vooral op een aarzeling tussen herfst en zomer. Zelfs aarzeling is te veel gezegd. Wanneer had ik voor het laatst in de tweede helft van oktober blote voeten in mijn schoenen. En blote voeten, sokloze, pantyloze benen, dat is voor mij het ultieme bewijs van warm weer. Zomer dus.

Oktober, aarselmaand

En bij dat zomerse, warme weer is een wijntje prima op zijn plek. Laat ik direct een pleidooi houden om oktober, aarselmaand nieuw leven in te blazen met de mooie betekenis: de maand die aarzelt tussen zomer en herfst.

Reageren? Mail of twitter

Leave a Comment