Met de deur in huis vallen


 
Piramideschrijven is het nieuwe mantra in schrijverswereld.

Vroeger moest je, volgens de leermeesters van destijds – schrijven in de vorm van een trechter. Dan schrijf je gewoon alsof je een emmer met informatie leeggooit. Je beschrijft je hele denkproces en de conclusie of boodschap komt onderaan. Met een beetje geluk onderaan een korte alinea. Met een beetje pech onderaan het hele artikel. Dat vraagt soms het nodige geduld van je lezers.

Maak het je lezer makkelijk

Doe je lezer een lol en plaats je belangrijkste boodschap voorop. Geen lange inleidingen die langzaam toewerken naar de portee van je verhaal, maar gewoon met de deur in huis vallen. Dan weet je lezer direct waar hij aan toe is en kan hij – als hij daar geduld en tijd voor heeft – daarna nog altijd je toelichting lezen. En deze toelichting, het waarom van je boodschap, valt dan in betere aarde.

Piramides werken

Natuurlijk is piramideschrijven meer dan simpelweg met de deur in huis vallen. Maar als je dit principe toepast – in het eender welke tekst (of gesprek, dat werkt eender!) – heb je al veel (lezers) gewonnen.

Succes!

Reageren? Mail of twitter

Leave a Comment