Herfst met witte wijn


 

September = herfstmaand

Je zou het niet zeggen met de huidige tropische temperaturen, maar in de serie maandnamen is september de herfstmaand. Herfst roept meestal meer associaties op met donkere dagen, regen, vallende bladeren en beginnende vorst dan met zonovergoten middagen en witte wijntjes in de avonduren.

Onverwachte kanten

Van oudsher ben ik dol op september. Niet vanwege die associaties, of misschien toch wel. Ik ben dol op de onverwachte kanten die september heeft, zoals dit jaar. Dat je al denkt aan de tuin winterklaar maken, bomen die hun bladeren laten vallen – en dan is het ineens mooi en zomers warm, (bijna) strandweer. Juist aan het einde van de zomer, kan ik zo extra genieten van de zonnestralen, het licht. Cadeautjes; zaken die je in de zomer als gratuit ervaart, krijgen nu een bijzondere waarde.

Regen?

‘Septemberregen komt nooit ongelegen’, lees ik in een opsomming van septembergezegden. Dat is in ieder geval dit seizoen een waarheid als een koe. Het is al zo lang droog, dat het saai wordt. Mijn regenmeter verdroogt met de dag meer. En met de regen, komen die vallende bladeren vanzelf. En dan wordt het toch nog herfst.

Maar nu eerst: naar buiten, de zon in!

Reageren? Mail of twitter

Leave a Comment