Augustus: oogsten maar!


 

Namen van maanden

Augustus, oogstmaand. Van alle namen van de maanden spreekt die van augustus mij het meeste aan. Na alle inspanningen van de voorafgaande maanden mag ik nu genieten van het resultaat. Om de paar dagen kom ik trots thuis met een verse portie chioggia’s, paarse koolrabi’s, pluksla, bramen of gele courgettes.

Oogst = binnenhalen

Oorspronkelijk vooral letterlijk bedoeld, ‘het binnenhalen van landbouwproducten’, gebruik je het woord ook voor allerhande zaken – materieel of immaterieel – die je na arbeid bereikt: succes oogsten. Jaren dacht ik dat het vooral om deze laatste betekenis ging, maar nu weet ik beter. Sinds ik moestuinier is de letterlijke betekenis mij het liefst. Ook van oogsten zonder zaaien moet ik niets hebben. Gewerkt zal er worden, geploeterd, gevloekt, gewied en genoten.

Oogst voorbij

Bijna is augustus voorbij en komt de herfstmaand er aan. Daar wil ik nog even niets van weten. Oogsten zullen we, en zolang we oogsten is het zomer!

Voor wie het rijtje niet (meer) kent:

 • januari = louwmaand
 • februari = sprokkelmaand
 • maart = lentemaand
 • april = grasmaand
 • mei = bloeimaand
 • juni = zomermaand
 • juli = hooimaand
 • augustus =oogstmaand
 • september =herfstmaand
 • oktober = wijnmaand
 • november =slachtmaand
 • december =wintermaand

Reageren? Mail of twitter

Leave a Comment