Zomer anno 2013: blijf thuis


 

Vakantietips

Google ‘vakantietips’ en je krijgt twee soorten hits. Een met de beste, mooiste, stilste, spannendste en vooral onontdekte bestemmingen die allemaal op jou liggen te wachten. En een met praktische weetjes over wat je wel of vooral niet moet doen in dat verre oord waar je keus op is gevallen: over kraanwater, voorkomen van jetlag en vakantiestress. Ja, want je kunt stress krijgen en uit je gewone doen raken als je in een ander land en ritme terechtkomt.

Spruitjeslucht

Als je ‘vakantietip’ met ‘thuis’ combineert, krijg je lijstjes met tips voor thuisblijvers. Omdat niet iedereen op reis gaat, omdat niet iedereen het geld heeft om ver weg te gaan, omdat je ‘ook in en om je huis best vakantie kunt houden’. Let op het woordje ‘best’. Dat geeft aan de thuisblijvers een – wat zal ik zeggen – spruitjeslucht? Echt zielig zijn ze niet, maar ze zouden graag anders (lekkerder) kiezen.

Zeeën van tijd

Als kind gingen we nooit met vakantie. Vakantie was: ’s morgens opstaan en de hele dag tot je beschikking hebben. Vrij zijn om naar het openluchtzwembad te gaan, met een boek op de bank te zitten, te logeren bij mijn favoriete tante, met mijn vader een fietstochtje te maken (steevast eindigend bij de ijscoboer), op het schoolplein eindeloos spelletjes te spelen met andere kinderen uit de buurt waarvan de meesten evenmin met vakantie gingen. Daar was niets zieligs aan.

Je gewone doen

Inmiddels ga ik al weer jaren trouw met vakantie. En daar geniet ik van. Maar mijn beste, mooiste, stilste en spannendste want deels onontdekte bestemming komt steeds dichterbij te liggen. Thuis, bij en in mijzelf en mijn gewone doen.

Daarom mijn vakantietip anno 2013: blijf thuis en leer jezelf kennen.

Reageren? Mail of twitter

Leave a Comment