Lijstje belicht


 

Hoe maak je een lijst?

Lijstjes, wie gebruikt ze niet? In tal van handboeken over leesbaar schrijven en bij tips voor het schrijven van leesbare webteksten, komen ze aan bod. Maak een lijst, een opsomming. Dat trekt de aandacht, brengt lucht in je tekst en geeft een prettige afwisseling.

Weet jij hoe je welke leestekens gebruikt bij opsommingen? En wanneer je hoofdletters of juist beter kleine letters kunt gebruiken? Ooit is er een simpele regel over bedacht, die ik zelf nog altijd toepas. En met plezier.

Lijst met lijsttips

Voel je vrij het opsommingsteken te gebruiken dat je aanspreekt, maar maak er geen dolle boel van. Of je nu liefhebber bent van streepjes, bolletjes, nummers of letters, ben consequent in je keuze. Weet dat bolletjes op het scherm prettiger ogen dan liggende streepjes.

Bestaat de opsomming uit losse woorden of incomplete zinnen: dan begin je ieder onderdeel met een kleine letter en eindig je met een puntkomma. Het laatste opsommingsdeel rond je af met een punt.

Bestaat de opsomming uit een of meer complete zinnen, begin dan met een hoofdletter en eindig ieder onderdeel met een punt. Een complete zin kan ook uit 2 woorden bestaan.

Voorbeelden

Ik ben dol op:

  • ijsjes;
  • uitslapen op zondagochtend;
  • Pieter;
  • tv-kijken.

Het rapport is uitvoerig en geeft antwoord op kwesties als:

  1. Waarom Jan nooit op tijd komt.
  2. Waarom Piet altijd te laat is.
  3. Waarom Nelleke nooit een lekke band heeft. Terwijl ze toch dagelijks met de fiets komt.

Succes!

Leave a Comment