Koppelteken of apostrof?


 

A4’tje of A4-tje

Vind je soms ook lastig om te weten of je A4’tje schrijft of A4-tje? Wanneer gebruik je een koppelteken, wanneer is een apostrof op zijn plaats? Bovendien zijn er woorden waarbij je ze allebei kunt gebruiken, maar dan wel in verschillende situaties. Onzekerheid over de juiste spelling kan te pas en onpas opduiken. Vooral bij letterwoorden met een of meer hoofdletters, afkortingen, initiaalwoorden, cijfers en symbolen. De meest simpele regel is:

  • bij samenstellingen gebruik je een koppelteken
  • bij afleidingen gebruik je een apostrof

Is voor jou het onderscheid tussen samenstelling en afleiding even niet duidelijk? Een samenstelling is een combinatie van zelfstandige woorden. Woorden dus, die je ook los van elkaar kunt gebruiken. Boodschappentas, kerstnacht, tv-gids. Een afleiding bestaat uit een zelfstandig woord plus een voor- of achtervoegsel. Kundig, verwantschap, A4’tje.

Samenstelling en koppelteken gaat zo:

• $-teken
• 5%-regeling
• 65-plusser
• pc-problemen
• tl-buis
• A4-formaat
• Word 7-bestand

Afleiding en apostrof gaat zo:

• 6’je
• 65+’er
• PvdA’er
• sms’en
• x’en
• A4’tje

Terug naar de vraag wat de juiste spelling is: A4’tje of A4-tje. Daar zit het venijn …
Als je A4’tje afbreekt aan het eind van een regel schrijf dan wel een koppelteken. Het koppelteken verdringt de apostrof: A4-tje en ook: 50+-er, PvdA-er, wc-tje.

 

Leave a Comment