Het nieuwe verkopen


 

Aankoopbeslissing?

Net een workshop verkopen achter de rug. Nu weet ik dat verkopen een manier is om iemand te helpen bij het nemen van een aankoopbeslissing. Dat kostte wat denkkracht. Bij ‘helpen’ schiet mij niet direct het beeld binnen van een accountmanager van een verzekeringsmaatschappij die mij opbelt met de vraag of ik even tijd heb. Hij heeft een mooie aanbieding voor mij. Ik probeer altijd zo snel mogelijk duidelijk te maken dat ik geen aanbieding wil, nee, ook geen mooie.

Verkopen = helpen

Naar nu blijkt heb ik deze verkoper altijd verkeerd beoordeeld. Waarvoor mijn excuses. Dat een verkoper een helper is, opent nieuwe vergezichten. Weg met mijn weerstand om op zoek te gaan naar nieuwe opdrachtgevers. Geen smoezen meer om niet te hoeven bellen met potentiële, ‘koude’, klanten. Gedaan met de hekel aan acquisitie. Ik ga voortaan mensen helpen.

Hulpvaardig

Nu ben ik altijd al een hulpvaardig type geweest. Nooit te beroerd de planten van de vakantievierende buurvrouw water te geven of de hond van de zieke overbuurman uit te laten. Maar dit helpen krijgt een nieuwe dimensie. Voortaan help ik de buurvrouw besluiten een busreis te boeken. De overbuurman help ik bij de aanschaf van een nieuwe hond. En al helpende verkoop ik.

Open vragen

Twee vragen staan nog open. Wát verkoop ik bij het helpen van de (over)buren? En, welke aankoopbeslissing wil ik dat mensen nemen als ik ze help? Op de eerste vraag moet ik het antwoord schuldig blijven. Bij vraag 2 is het duidelijk: koop mij! Koop mijn dienst, mijn kennis en mijn vaardigheden. Koop mij en ik help.

Toch twijfel ik of ik de workshop goed begrepen heb. Misschien maar inschrijven voor een vervolgtraining …

Leave a Comment