Verlanglijstje


 

Geen Sinterklaas

Ik doe al decennia niet meer aan Sinterklaas. Ik was amper zeven toen ik van mijn geloof afviel en ik vond het wel best. Geen stress meer in de aanloop naar 5 december. Van dat vermeende gerommel op daken of geroffel op de deur werd ik alleen maar onrustig. Uit een groot boek voorlezende man met witte baard – wat kon die nou van mij weten? Behalve dat ik op dezelfde dag jarig was dan hij, maar dat liet hij altijd onvermeld. Zeker bang voor concurrentie.

Dat 5 december voor mij sinds lang een ‘gewone’ datum is, betekent geenszins dat ik geen verlanglijstjes meer samenstel. Maar nog steeds haalt geen enkel lijstje het bij deze:
 
Verlanglijstje

Geef mij Nescio en Tsjechov, oude boeken.
Geef mij na mijn zoveelste kale reis
iemand die mij twee haren uittrekt
en glimlachend zegt: je wordt grijs.
Geef mij alles en zeg: het is niets.

Geef mij niets en zeg: dat is alles.
Geef mij mezelf, geef mij jou.
Ik heb gezocht naar wist ik maar wat.
Geef mij nu eindelijk
wat ik altijd al had.

Herman de Coninck
 

Leave a Comment