Apart: eufemisme voor lelijk


 

Eerlijke woorden

Ik ben van de eerlijkheid. Uit mijn mond geen ‘goed’ als mensen na een beroerde werkdag informeren hoe het met me gaat. ‘Apart’ als eufemisme voor ‘lelijk’ bij het tonen van een nieuwe aanwinst (keuken, jurk, smartphone, tuinontwerp) is mij ook vrij onbekend. En wie kaatst en mij vraagt met een kritische blik naar een nieuwe toepassing of tekst te krijgen, kan de bal verwachten. Niet dat ik erop uit ben mijn medemens te choqueren of beledigen. Nee, ik wil gewoon een eerlijk antwoord geven. Waarom? Omdat ik dat zelf ook verwacht als ik iemand een vraag stel. Kwestie van je gesprekspartner serieus nemen.

Verkeerde woorden?

Toch valt het wel eens verkeerd, mijn kritische feedback, ondanks zorgvuldig formuleren. Laatst vroeg iemand mij tot drie keer toe naar mijn intenties nadat ik op haar verzoek een eerlijke reactie gaf op een dienst die ze aan wilde bieden. Mijn intentie: eerlijke feedback. Dat klonk blijkbaar ongeloofwaardig, gezien haar herhaalde vragen. Nu kunnen mensen mijn eerlijkheid misschien niet altijd op waarde schatten, maar ongeloofwaardig wordt ik zelden genoemd. Maar vooruit, hier leer ik van.

Leren

Ik zou ervan kunnen leren dat mensen elkaar wantrouwen (waarom anders de herhaalde vraag naar intenties). Of, dat sommigen alleen het antwoord willen horen dat in hun gedachten ligt (maar dat wist ik al). Of, dat ik beter moet leren inschatten of de vragensteller echt mijn antwoord wil horen. Of, nog zorgvuldiger formuleren. Bijvoorbeeld ‘goed’ zeggen als de buurvrouw na een beroerd weekend informeert hoe het gaat…

Zelfkennis

Gelukkig ben ik in goed gezelschap met mijn verlangen naar eerlijkheid. Een rondgang langs gezegden levert op:
– eerlijkheid duurt het langst
– zwakkelingen kunnen niet oprecht zijn
– wie het ernstigst tracht eerlijk te zijn, wordt het meest gewantrouwd

En, als klap op de vuurpijl: ‘Het is eenvoudiger eerlijk te zijn tegen anderen dan tegen jezelf.’ Over leren gesproken.

 

Leave a Comment