Vakantiegeluk bestaat niet


Van alle dingen die worden overschat staan geluk en vakantie bovenaan. Er is al vaker over geschreven. Over vakantiestress en ontheemde vakantiegangers die dermate uit hun gewone, dagelijkse doen zijn dat ze meer van slag raken dan tot rust komen. Ik heb me meer dan eens tijdens vakanties afgevraagd waarom ik niet gewoon thuis gebleven was – thuis waar ik alles wat ik wens bij de hand heb.

Maar het klopt niet met het beeld dat ik van mezelf heb, laat staan het beeld dat anderen hebben van die onafhankelijke en ondernemende veertigplusser die ik ben. Want wie durft te zeggen dat hij afkerig is van uitzoeken waar nu weer een goede bakker te vinden is. Uitzoeken waar die leuke camping nu precies is. Wie wil ontdekken dat je net het verkeerde vakantieboek hebt uitgezocht.

Toch hoor ik niet tot de groep Nederlanders met vakantiestress. Want ik heb mijn bestemming gevonden. Op feestjes verkondig ik voortaan trots alleen nog maar geheel verzorgde vakanties te boeken. Niks zelf uitzoeken, niks zelf moeten ontdekken. Als het niet deugt, kan ik fijn een ander te schuld geven.

Toch blijf ik stiekem het liefste thuis. Niets om uit te zoeken of na te streven, alles om me heen. En daar komt het geluk om de hoek kijken. Geluk kun je niet nastreven (nee, ook niet op de verre reis), geluk kun je alleen maar in het hier en nu, op het moment zelf, ervaren.

 

Leave a Comment