Aangeboren geluiden


Voor de meesten onder ons geen nieuws: kinderen die leren praten, beginnen met het imiteren van hun ouders’ geluiden. Pas na veel oefenen, verdienen de geluiden van onze kroost de naam ‘spraak’. In het dierenrijk vormen mensen daarmee een grote uitzondering. De meeste dieren beschikken over aangeboren geluiden. Voor hen is imitatie een overbodige stap.

Nu blijkt uit onderzoek dat zangvogels leren zingen zoals kinderen leren praten. Tenminste, zebravinken. Wat bij baby’s brabbelen heet, is bij zangvogels de subsong. Onderzang. Eerst lang oefenen en dan klinkt pas het echte liedje van de zebravink.

Geen wonder dat ik als beginnend vogelaar zo’n moeite met determineren heb. Het mag dan imiteren heten, in mijn oren is het doodordinair gebrabbel. Op al die cd’s met vogelgeluiden, hoor ik dat nooit terug.

Blijft de vraag: als de mens over aangeboren geluiden zou beschikken, welke zouden dat dan zijn?

 

Leave a Comment