Klare taal of hoe je duidelijk schrijft


Tekst geschreven, even de automatische stijlcontrole erover en klaar. Afgaande op de teksten die je soms voor je krijgt, zijn er inderdaad mensen die zo te werk gaan. Niets mis mee, natuurlijk. Als je tenminste niet de pretentie hebt een duidelijke tekst te schrijven. Of als je de autocontrole van Word goed op waarde weet te schatten.

Hulpmiddelen om duidelijke teksten te schrijven:
1. Kies woorden die de lezer kent. Dus gebruik ‘moeilijke’ woorden in teksten voor vakgenoten, maar laat ze weg als je voor leken schrijft.

2. Kun je moeilijke woorden niet weglaten? Leg ze uit – in woorden die de lezer wél kent. Lezers houden van woorden waarmee ze vertrouwd zijn. Door uitleg worden moeilijke woorden vertrouwd.

3. Vage termen irriteren. Formuleer precies, zeg wat je bedoelt. Schrap de vaagmakers uit je tekst en vermijd nogal, tamelijk, in principe, zeer, een beetje, mogelijk, een soort en enigszins.

4. Gebruik korte zinnen voor alles wat moet opvallen.

5. Gebruik lange zinnen voor uitwerkingen, gedetailleerde beschrijvingen, opsommingen en uitgebreide terzijdes.

6. Streef naar 1 gedachte per zin. Zo voorkom je dat je te veel informatie in 1 – lange – zin propt.

7. Kom in je tekst snel ter zake. Dat geldt ook voor afzonderlijke zinnen. Begin je tekst daarom niet met op basis van, met betrekking tot.

8. Bevrijd je tekst van onnodige ontkenningen. Ontkenningen lezen lastiger dan positief geformuleerde zinnen.

Menselijke stijlcontrole
Een automatische stijlcontrole kan je natuurlijk op weg helpen, maar helaas ontdekken de programma’s niet alle fouten. Of het ‘ziet’ fouten die er niet zijn. Daarom mijn pleidooi voor vertrouwen op en uitbreiden van de eigen kennis. De menselijke stijlcontrole is nog altijd stukken beter.

 

Leave a Comment