Bevrijd jezelf van bezit


Alle poetsdames, huishoudelijk medewerkster en schoonmakers ten spijt: de voorjaarsschoonmaak is er niet voor niets. Om ook in de onooglijkste hoeken het stof te verwijderen, alle bol staande potjes – want de houdbaarheid voorbij – weg te gooien, het matras te keren en de boekenkast uit te mesten. Inderdaad, van die klusjes die het gros van de mensheid graag voor zich uitschuift. Totdat het allemaal te veel en te vol wordt.

Hoe minder, hoe gelukkiger
Te veel? Te vol? Sinds ik yoga beoefen, voel ik in toenemende mate de behoefte niet alleen het stof van de boeken te verwijderen, maar ook de boeken zelf. Niet alleen de versleten kleren de deur uit doen, maar de garderobe grondig verkleinen. Een behoefte die zich laat samenvatten in twee woorden: minder bezit. Hoe minder ik bezit, met hoe minder ik toekan, hoe vrolijker ik word. Meer dan vrolijk: ik voel me steeds vrijer.

Vloeken in de kerk
Niets nieuws onder de zon: bezit maakt onvrij. Maar weten en voelen zijn er twee. Deze winter heb ik met plezier 75 procent van mijn boeken de deur uit gedaan. Weggegeven aan vrienden en buren, weggebracht naar wijkbibliotheken en de antiquair, weggegooid. Al doende ontstond steeds meer ruimte. Niet alleen de letterlijke ruimte in huis, vooral geniet ik van de ruimte in mijn hoofd. Het lijkt op vloeken in de kerk, maar ik heb nog niet één boek gemist.

Langzaam wennen
Natuurlijk is een zekere mate van bezit noodzakelijk. Maar doe eens een gedachte-experiment waarbij je een bepaalde categorie artikelen uit je huis verwijderd. Of drastisch in omvang laat dalen. Paniek? Bouw het op, zoals je mensen met een spinnenfobie langzaam laat wennen aan het contact met het gevreesde.

 

Leave a Comment