Fruitverslaafde ontloopt belasting


De paradox van de welvaart. Snoep, chips en limonade zijn spotgoedkoop en voor iedere beurs te betalen. De hoge doses vet die de welvarende consument zo binnen krijgt, nemen we op de koop toe. We zijn zo rijk dat we ons kunnen voleten met suikers, vet en andere dikmakers en we zo onze gezondheid ondermijnen. Hoezo welvaart? Zelfs in ontwikkelingslanden wordt het een probleem, want ook daar is slecht eten goedkoop en wordt het door het westen gesubsidieerd.

Belasting op vet eten
Door al deze ongezonde vetten lijden er wereldwijd ruim een miljard mensen aan overgewicht en overlijden jaarlijks een kleine drie miljoen mensen aan de gevolgen ervan. De Verenigde Naties luidt de noodklok: hun speciale voedselrapporteur stelt voor om een vettaks in te voeren. Alle chips en limonade duurder maken, duurder nog dan groenten en fruit. Om de negatieve gevolgen voor de laagste inkomens te compenseren, moet het gezonde eten dan goedkoper worden.

De vervuiler betaalt
Vettaks prima. Immers, de nicotineverslaafde roker en de wijnliefhebber dragen sinds mensenheugenis al bij aan de onkosten die onmatig gebruik van hun genotsmiddelen veroorzaken. Waarom zouden de snackverslaafde McDonalds-ganger en de liters limonade verslindende kinderen niet hetzelfde lot ondergaan. Gelijke monniken, gelijke kappen. In navolging van onder andere Finland en Frankrijk mag het kabinet liever nog vandaag dan morgen een belasting op vet invoeren.

Een dikke vegetariër?
Maar, hoe zit het dan met vlees? Veel mensen realiseren zich niet dat vlees snel dikker maakt. Ooit een hele dikke vegetariër gezien? Onze zuiderburen hebben de koe bij de horens gevat: omdat zes op de tien Belgische militairen te dik zijn moeten alle soldaten op dieet. Voortaan geen lapjes vlees van 150 maar van 100 gram. Dat scheelt dagelijks zo’n 120 tot 150 calorieën. Vleestaks is de volgende, logische stap.

 

Leave a Comment