header-denemarken

Spelen met collecties


Eindelijk! Een nieuw spel dat ook voor mij binnen handbereik ligt: collectievissen. Gaat er niet onmiddellijk een bel rinkelen, dan behoort u niet tot de groep museummedewerkers, bibliothecarissen of fervente bezoekers van (digitale) collecties. Hoewel de naam anders doet vermoeden, zal het spel ook onder hengelaars vrij onbekend zijn.

Twitteren met collecties
Collectievissen is een Twitterspel. Een keer per week wordt een nieuw thema bekendgemaakt. Bij dit thema zoeken de spelers museumobjecten. Met een tweet – voorzien van foto of een link naar de museumcollectie – delen de spelers hun vondsten. De hashtag collectievissen maakt het spel simpel te volgen en mee te spelen. Iedereen kan meedoen, maar medewerkers en frequente bezoekers van musea zijn in het voordeel.

Bibliotheken vol vissen
Denk ik aan collectievissen, dan komt eerst Willem Frederik Hermans’ boek Gitaarvissen en banjoklokken in mijn gedachten. Ook bij gitaarvissen dacht ik in eerste instantie niet aan vissen, om over banjoklokken maar te zwijgen. Helaas zijn gitaarvissen hele gewone vissen en laat de banjoklok ieder uur gewoon zijn slagen horen. Maar collectievissen zwemmen niet. De spelers zwemmen misschien, fictief door de collecties van musea, bibliotheken en andere culturele instellingen.

Na vorst komt dooi
Deze week lijkt er niet veel te zwemmen met het weinig verrassende thema ‘vorst’. Ik gooi mijn hengel uit met Vorstenschool van Multatuli. Doet het goed naast de andere inzendingen, waaronder opvallend veel boeken. De winterse vorst krijgt wel meer stemmen dan de koninklijke tegenhanger. Mijn echte favoriet is Dooi: ik kan niet wachten tot ik weer moeite- en ijsloos over straat kan.

 

Leave a Comment