Denemarken graanveld

Redacteur in toekomst overbodig?


Eindelijk, de redding voor de redacteur is nabij. Geen ergernis meer over nauwelijks gestructureerde teksten of losse notities. Geen noodzaak meer om interne documenten leesbaar te maken voor extern gebruik. Weg met de discussies over wat een auteur precies bedoelt, of woord a niet beter de bedoeling weergeeft dan woord b. Kromme (lezers)tenen, geen probleem.

Tekst om niet van a tot z te lezen
Wat is er gebeurd? Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen ontwikkelden een techniek om snel relevante informatie te filteren. Het gaat dan om lappen tekst die niet zijn geschreven om van a tot z te lezen. Met de nieuwe methode kunnen lezers al scannende de voor hen relevante informatie uit de ongeordende brei filteren. Kom maar op dus met die brei van losse werknotities, de stapels teksten voor intern, zakelijk gebruik of andere losse flodders die uw collega’s dagelijks spuien.

Tekstanalyse voor computer
Maar, wat is het addertje? Al scannende zie je dat bijna over het hoofd. Helaas is de nieuwe methode slechts geschikt voor digitaal gebruik. De lezer waar het over gaat, is de computer. Computers konden al nieuwsberichten en wetenschappelijke artikelen ‘begrijpen’ en er relevantie informatie aan onttrekken. De nieuwe tekstanalyse is ook geschikt voor in telegramstijl geschreven informele kladjes, vol spel- en grammaticafouten, zoals klachtenformulieren van klanten of interne memo’s.

Vult u wel eens een klachtenformulier in? En krijgt u dat retour vanwege een spel- of grammaticafout? Dan is er hoop. Met de nieuwe methode zullen voortaan al uw klachten in behandeling worden genomen.

Van a tot z leesbare tekst
Zoals de tandarts uiteindelijk zegt te streven naar overbodigheid, leek hetzelfde lot de redacteur beschoren. Gelukkig, vals alarm. Bovendien: er zijn nog nooit zo veel tandartsen geweest als in het huidige rijke Westen. Nee, de redacteur zal voorlopig nodig blijven. Al is het maar om teksten te schrijven die wel van a tot z gelezen kunnen worden.
 

Leave a Comment